Merel Güttinger heeft Nederlands gestudeerd en is van huis uit NT2-docent (Nederlands als Tweede Taal). Ze gaf jaren les aan volwassen anderstaligen, gericht op inburgering. Een aantal jaar geleden begeleidde zij een kind met autisme en zag een documentaire over het speciaal onderwijs. Dit wekte haar interesse zodanig dat ze de overstap maakte naar het speciaal onderwijs.
Nu werkt Merel al 16 jaar bij de Leo Kanner Onderwijsgroep, waarvan 15 jaar bij het Leo Kannercollege, als onderwijskundig begeleider en leerkracht. Merel: “De afwisseling, het team en vooral het werken met jongeren blijft ontzettend leuk, dan houd je het vanzelf lang vol!”
“De leerlingen in het speciaal onderwijs kijken op een andere manier naar de wereld en hebben een speciaal gevoel voor humor, ‘autihumor’ noemen wij dit. We lachen hier dus veel met elkaar. Je bent hier meer, anders dan in het reguliere onderwijs, bezig met de ontwikkeling van jongeren, je zíet de leerlingen meer.
Niet alleen de leerlingen, maar ook de medewerkers worden hier gezien. Dat maakt het een fijne werkomgeving. We kunnen aangeven wat we nodig hebben en wat we verder willen ontwikkelen.
Op het Leo Kannercollege krijgen we daar alle ruimte voor. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een buitenlokaal. In de herfstvakantie is een waterput geslagen en we zijn nu het gebied aan het ontwerpen.”
“Je leert ook veel door de ‘gebruiksaanwijzingen’ van de leerlingen, je wordt er flexibeler van. Verder leer je veel van elkaar, van de collega’s, in de dagelijkse bedrijvigheid. Ook de kleinschaligheid is hier prettig, zeker in vergelijking met het reguliere onderwijs. Ik zou daarom iedereen een baan in het speciaal onderwijs aanraden.
De Leo Kanner Onderwijsgroep is gewoon een ontzettend leuke organisatie met een mooie, uitdagende doelgroep. Het geeft zoveel voldoening als je een leerling een stukje verder brengt. Soms zie je dat niet op het moment zelf, maar pas veel later. Ik heb echt wel eens gedacht ‘waar moet deze leerling ooit terecht komen?’. Maar als er dan een oud-leerling langskomt en die werkt nu bijvoorbeeld bij LTO Nederland, is arts geworden of doktersassistente, is getrouwd en heeft een kleintje, dan denk ik het komt allemaal goed!”