Instromen in leerjaar 1

Op dinsdag 5 november 2024 openen we om 9 uur 's ochtends de interesselijst voor nieuwe leerlingen die in klas 1 willen instromen in schooljaar 2025-2026. Deze lijst sluit op dinsdag 19 november 2024 om 13 uur ’s middags. Zolang de lijst geopend is, kunnen aspirant-leerlingen hun interesse kenbaar maken via het formulier nieuwe leerling. De volgorde waarin aspirant-leerlingen gedurende deze periode hun interesse kenbaar maken heeft geen invloed op de kansen van de aspirant-leerling bij een eventuele loting.


Toelatingsvoorwaarden

Bij alle aspirant-leerlingen die hun interesse kenbaar hebben gemaakt, onderzoeken we na ontvangst van het interesseformulier en de bijbehorende documentatie of zij voldoen aan de vijf toelatingsvoorwaarden van de school. De toelatingsvoorwaarden zijn:

  1. de aspirant-leerling zal de basisschool dit schooljaar afronden;
  2. de aspirant-leerling heeft een diagnose binnen het autismespectrum;
  3. de basisschool geeft één van de volgende schooladviezen:
    • enkelvoudig advies vmbo-tl, havo of vwo;
    • combinatieadvies vmbo-tl/havo of havo/vwo;
  4. de aspirant-leerling is in staat om voltijds dagonderwijs te volgen met klassikale aansturing in een klassikale setting. Hiernaast zijn er geen belemmeringen bekend voor de aspirant-leerling om een diploma te behalen binnen de vastgestelde opleidingsduur;
  5. voor aspirant-leerlingen uit samenwerkingsverbanden VO 2801, VO 2802, VO 2803 en VO 2807 is door de basisschool een pre-advies aangevraagd bij het samenwerkingsverband. Wat een pre-advies is, wordt onderaan deze pagina uitgelegd.


Beschikbare plaatsen

We starten in het eerste leerjaar met maximaal 55 leerlingen. in 2024-2025 hebben we twee vmbo-tl/havo-klassen en drie havo/vwo-klassen gevormd. Niet zeker is of dit in 2025-2026 ook het geval zal zijn. Het LKC stelt na de aanmeldfase het aantal klassen vmbo-tl/havo respectievelijk havo/vwo voor 2025-2026 vast, waarbij de school ernaar streeft om het maximaal aantal plaatsen te benutten.


Loting

Aspirant-leerlingen die naar de voorlopige verwachting van de school aan deze toelatingsvoorwaarden voldoen, ontvangen een lotingscode. Ook wordt bevestigd of ze op de A-, B-, of C-lijst worden geplaatst.

Op de A-lijst staan de namen van aspirant-leerlingen die reeds ingeschreven staan bij één van de basisscholen van de Leo Kanner Onderwijsgroep (Musketier in Zoetermeer, Leo Kannerschool in Oegstgeest of lesplaats ESB-Curium). De aspirant-leerlingen die afkomstig zijn van andere scholen, komen - afhankelijk van hun woonplaats- op de B- respectievelijk C-lijst. Op de B-lijst staan de namen van aspirant-leerlingen die wonen binnen het werkgebied van de samenwerkingsverbanden waarbij onze school is aangesloten (VO 2801, VO 2802, VO 2803, VO 2806 en VO 2807). Mocht u willen weten welk samenwerkingsverband hoort bij uw woonplaats, dan kunt u dit vinden in het overzicht van de samenwerkingsverbanden VO. Op de C-lijst staan de namen van aspirant-leerlingen die buiten dit werkgebied wonen.

Bij toewijzing van plaatsen hebben de aspirant-leerlingen van de A-lijst voorrang op de aspirant-leerlingen van de B-lijst. Op hun beurt hebben aspirant-leerlingen van de B-lijst voorrang op aspirant-leerlingen van de C-lijst. De loting vindt afzonderlijk plaats voor de combinatieklassen vmbo-tl/havo én de combinatieklassen havo/vwo. Voor beide combinatieklassen vindt de toewijzing van plaatsing en de loting op dezelfde manier plaats.

De plaatsen die na de lotingsuitslag vrijkomen, zullen tot de herfstvakantie van 2025 worden toegewezen in volgorde van de lotingsuitslag.


Kennismaking

De kennismakingsgesprekken vinden plaats in de maanden januari, februari en maart van 2025. Voor de kennismaking vragen we gegevens op bij de school van herkomst. Op basis van het gesprek en de beschikbare gegevens bekijken we of onze school en de aspirant-leerling een geschikte match zijn. Kortom, we kijken of de aspirant-leerling voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven. Na het intakegesprek beslissen we of we kunnen overgaan tot plaatsing. Hierover krijgen ouders en verzorgers zo snel mogelijk na het kennismakingsgesprek bericht.


Na de kennismaking

Mochten we tot de conclusie komen dat een aspirant-leerling en onze school toch geen passende match zijn, dan bepaalt zijn of haar uitgangssituatie de vervolgstap. Ouders van leerlingen uit klas 1 van het voortgezet (speciaal) onderwijs zoeken samen met de school van herkomst naar een andere school. Ouders van leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs gaan samen met ons en het samenwerkingsverband (SWV) op zoek naar een passende plek op een andere school. Als we inschatten dat een aspirant-leerling baat heeft bij een plek in het speciaal onderwijs, dan kunnen we, vooruitlopend op plaatsing op een andere school, wel alvast een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het speciaal onderwijs aanvragen.

Wanneer we positief beslissen over de plaatsing van een aspirant-leerling op onze school, dan hebben we een geldige toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig om tot daadwerkelijke inschrijving te kunnen overgaan. Zolang een geldige TLV ontbreekt, kunnen wij niet overgaan tot inschrijving. Voor aspirant-leerlingen uit het voortgezet (speciaal) onderwijs vraagt de school van herkomst dit document aan bij het samenwerkingsverband (SWV). Voor aspirant-leerlingen die afkomstig zijn uit het (speciaal) basisonderwijs vragen wij als ontvangende school de TLV aan.


Pre-advies toelaatbaarheidsverklaring

De samenwerkingsverbanden VO 2801 (SWV Leiden), VO 2802 (SWV Midden-Holland & Rijnstreek), VO 2803 (SWV Duin- en Bollenstreek) en VO 2807 (SWV Zoetermeer) brengen voor aspirant-leerlingen in groep 8 een pre-advies uit voor de aanvraag van de toelaatbaarheidsverklaring. Zowel het pre-advies als het schooladvies worden voor 1 februari 2025 afgegeven en beschikbaar gemaakt in OnderwijsTransparant. OnderwijsTransparant is een ict-portal waarmee scholen leerlinggegevens kunnen uitwisselen.

Het is van groot belang dat de basisscholen van VO 2801, VO 2802, VO 2803 en VO 2807 de aanvraag voor het pre-advies zo spoedig en volledig mogelijk na de start van groep 8 doen bij het samenwerkingsverband. Voor de aanvraag zijn over het algemeen goed gedocumenteerde kindplannen nodig waaruit blijkt dat de betreffende leerling de ondersteuning van het voortgezet speciaal onderwijs nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen. De exacte criteria voor het indienen van de aanvraag staan op de websites van de samenwerkingsverbanden VO 2801, VO 2802, VO 2803 en VO 2807.